Alternatives segures a la Uralita: una guia per a la teva salut i la sostenibilitat

|

Entrevistes | Projectes | RVE | Solar | Solucions tècniques | Sostenibilitat | Uralita

En els últims anys, hi ha hagut una creixent preocupació pels materials de construcció que contenen amiant, a causa dels riscos que comporten per a la salut. El fibrociment amb amiant (del fabricant Uralita), es va fer servir àmpliament en el passat en la indústria de la construcció, sobretot entre els anys 1960 i 1984. L’amiant (o asbest) està associat amb:

malalties respiratòries greus, com el càncer de pulmó i l’asbestosi

…a causa d’això la UE ha fixat la retirada de tot l’amiant abans de 2032

A Catalunya ja s’ha aprovat el Pla nacional per la erradicació d’amiant a Catalunya entre 2023 i 2032, amb l’objectiu de retirar l’amiant a tot el territori abans de l’any 2032. Per a arribar a aconseguir aquest objectiu, la pròpia Generalitat de Catalunya ja ofereix subvencions (accés a l’article de subvencions) per a la retirada d’aquest material tòxic.

En aquest article, explorarem algunes alternatives econòmiques, pràctiques i segures a les cobertes de fibrociment amb amiant, fabricats amb materials sostenibles i respectuosos amb la salut.

Que és la Uralita i per què és perillosa?

Abans de veure aquestes alternatives, cal entendre que el fibrociment és un tipus de material de construcció que durant molts anys va ser fabricat amb fibres d’amiant (mineral) i ciment. L’amiant és una substància altament tòxica quan es troba en forma de fibres i s’allibera l’aire si el material de construcció es trenca. La inhalació d’aquestes fibres pot provocar malalties respiratòries greus i potencialment mortals.

Per això, és essencial que les empreses que realitzen la desinstal·lació d’aquest material prenguin les mesures de seguretat i salut pertinents per a retirar, transportar i gestionar els residus d’amiant. Com Boquet, les empreses que treballin amb amiant, han d’estar inscrites al RERA (Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant) i gestionar tot el procés de forma estricta.

Alternatives segures a la Uralita amb amiant

Afortunadament, existeixen diverses alternatives segures a la Uralita que les empreses poden considerar per a protegir la salut pròpia i dels seus treballadors. Algunes d’aquestes alternatives inclouen:

  • Panells de fibrociment sense amiant: Els panells de fibrociment sense amiant són una excel·lent opció per a reemplaçar les cobertes existents amb amiant. Aquests panells estan fabricats amb ciment reforçat amb fibres sintètiques o de vidre, la qual cosa els fa segurs i duradors. Proporcionen propietats aïllants similars a les de la Uralita i són resistents a la humitat, el foc i els canvis de temperatura. Donada la seva semblança amb l’antiga coberta, son una molt bona opció per a fer un canvi de coberta sense afectacions visuals.
  • Panells sandvitx: Els panells sandvitx són una molt bona opció i les que més instal·lem a Boquet, són d’alta qualitat, barates, lleugeres, amb una llarga durabilitat i de ràpida instal·lació. Es subministren en diferents gruixos d’aïllament tèrmic, adaptant-se a les necessitats tèrmiques de cada espai. Els acabats més característics són els següents:
    • Tapajuntes: El panell “tapajuntes” es un model ideal per a cobertes industrialscomercials i són l’opció més populara Catalunya per a les empreses. Destaca per la seva resistència al vent i la capacitat per fer front a les condicions adverses com la pluja, humitat i fred. Aquest panell incorpora un remat d’acer anomenat “tapajuntes”, que es col·loca sobre les juntes d’unió entre plaques, una vegada que els panells estan caragolats a l’estructura. Això proporciona una major seguretat contra filtracions d’aigua i petites desviacions en la instal·lació, aconseguint un acabat homogeni.
    • Panell teula: El panell “teula” es un model ideal per a cobertes d’habitatges i porxos i són l’opció més utilitzada en el sector residencial. Destaca per la seva estètica, d’imitació a la teula tradicional, amb opcions diferents d’acabats i colors. A més, son una bona opció per la seva capacitat d’aïllament acústic.

En definitiva, l’eliminació i substitució de la Uralita amb amiant és fonamental per a garantir la seguretat i la salut de les persones. Afortunadament, existeixen alternatives econòmiques, pràctiques, segures i sostenibles disponibles al mercat. En optar per aquestes alternatives, no sols estarem protegint la nostra salut, sinó també contribuint a la sostenibilitat i a la construcció d’un futur més segur i saludable.

Formulario de Contacto página principal

Persona de contacto

Instalación Fotovoltaica

¿Qué más necesitas?

Powered by